Eilinen tilaisuus oli Art Expo Malaysia 2010 -näyttelyn kutsuvierasennakko. Varsin kiinnostavat kissanristiäiset siis kyseessä. Pari tuntia siellä kierreltiin, koetettiin napata ohi kiitävien tarjoilijoiden tarjottimilta coctail-herkkuja ja ihmeteltiin lähinnä aasialaista taidetta.
Esillä olevat työt olivat lähinnä nykytaidetta ja enimmäkseen Aasiasta, vaikkakin mukana oli myös muista maista kotoisin olevia taiteilijoita. Monta jo ennestään tuttua taiteilijaa oli mukana, suurin osa niistä kiinalaisia nykytaiteilijoita. Niistä taas useimmat olivat tuttuja Pekingin 798-alueelta, jossa kävin viime kesänä useampaan otteeseen, ja Salon Veturitallin viimevuotisesta kiinalaisen nykytaiteen näyttelystä. Omia suosikkejani on Yue Minjun.
Siitä on jo vierähtänyt tovi, kun olin katsomassa intialaista kuchipudi-tanssia. Kuvat kuitenkin silloin jostain syystä jäivät. Nyt on hyvä hetki niiden julkaisulle, koska Timo, joka kuvat on ottanut ja ystävällisesti teidänkin nähtäväksenne luvannut, lähtee sunnuntaina vaimonsa Leenan kanssa takaisin Suomeen. Kiitos siis Timo kuvista, jälleen kerran, ja siitä, että olet kutsunut mukaan kulttuuririentoihin. Parempaa seuraa moisiin kuin te Leenan kanssa on vaikea löytää. Jos joku muu työkaveri sattuu tätä lukemaan, niin on varmasti myös samaa mieltä. Kiitos Timo myös kaikesta siitä, mitä olen oppinut Malesiasta niin lukemalla kiikuttamiasi artikkeleita ja kirjoja kuin keskustelemalla. Ja Leenalle vielä erityiskiitos joogasta ja siitä, että jo omalla esimerkillään ja olemalla oma itsensä muistuttaa niistä asiosta, jotka elämässä ovat tärkeitä.
Kiittelyn jälkeen takaisin itse aiheeseen eli kutchipudiin. Kuala Lumpurissa oli käymässä yksi tanssin suurista nimistä, (jonka nimeä en nyt tosin kuollaksenikaan muista). Ja vaikka en tanssista entuudestaan tiennyt mitään, enkä varmasti sen vivahteita ymmärrä, niin vaikuttavaahan se oli. Kulttuurikeskuksessa vain oli harmittavan vähän väkeä ja 99-prosenttisesti sekin väki oli intialaista. He olivat vielä panneet parasta päälle ja naisten kimaltavat ja kirjaillut sarit hakivat loistokkuudessa vertaansa. Hieman hävetti olla harmaassa suomalaisessa toimisto-lookissa paikalla kun muut olivat panostaneet niin paljon. Eipä tarvinnut yksin olla väritön, sillä meitä suomalaisia oli paikalla yhteensä kuusi ja kaikki likimain yhtä värittömästi pukeutuneita :D
Tanssissa ilmeisesti myös ilmeet ja eri tunnetilojen ilmaiseminen oli tärkeää. Itse päätanssija olikin harvinaisen ilmeikäs tapaus, ja moni näyttelijä kahdehtisi hänen ilmaisukykyään. Monet näistä kuvista ovat tanssista, jossa tanssijan tarkoituksena oli havainnollistaa, miten kuchipudi-tanssissa on tapana ilmaista yhdeksää eri tunnetilaa vihasta, rakkauden kautta pelkoon ja epäuskoon.
Esitys tosiaan oli vaikuttavaa ja niin oli ilmeisesti tarkoituskin olla. Eräällä nettisivulla kuchipudi-tanssia kuvataan näin:
"The dance display is considered a form of worship. The actor forgets his little self, the deep rooted ego, and steps out of the upadhi, the caged existence of himself and identifies himself with the spirit and essence that of the "OTHER MIND" a transcendental experience that could be achieved only by expertise, training, discipline and high cultural attainment. Dance story is the seed, the tree is the production, the flowering and bearing of fruit are the display of the dance play and the resultant juicy edible is tasted by the spectators. The accomplishment on a higher plane is achieved. Such is the Kuchipudi dance performance."Että näin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti