21.10.10

On se nyt hemmetti!

Oon viime aikoina keskittynyt lähinnä kivoihin ja söpöihin elukkakuviin, joten kirjoitetaan nyt vaihteeksi Painavaa Asiaa. Seuraavaksi lupaan taas lisää elukoita. Viime lauantain eläintarhakuvat ja -videot on meinaan vielä varastossa. Koettakaa siis kestää.

Malesian politiikka on kiehtovaa. Oikeasti. Puolueet on jaettu etnisyyden perusteella eli malaijeille on oma puolueensa, kiinalaisille omansa ja intialaisille omansa. Malaijien puolue UMNO on hallinut jo vuosikymmeniä eikä loppua ole näkyvissä. Se on tähän saakka ollut kova bumiputra-politiikan kannattaja, eli sen, että malaijeilla on erityisoikeuksia muihin kansanosiin nähden. No, tämä nyt on tietenkin aiheuttanut närää muissa kansanryhmissä. Kiinalaisten ja intialisten kun tarvitsee tehdä enemmän töitä, että päääsevät samaan asemaan kuin malaijit. Malaijien taas ei tarvitse juuri edes yrittää, ja silti voivat menestyä elämässään ja elellä mukavasti valtion holhouksessa, kouluttaa lapsensa yliopistossa ja lähettää valtion stipendeillä ulkomaille. Tästä taisin jo joskus mainitakin.

No, nyt UMNO on lanseerannut uuden politiikan, nimeltään 1Malaysia. Sen ideana on korostaa, kuin hirmuisen ihanaa on kun Malesia on niin kultuurisesti moninainen, mutta silti, ah, niin harmoninen. Tai se nyt ainakin on tarkoitus. Tätä varten pääministeri Najib Razak on lanseerannut omat nettisivut ja jopa blogin. Myös nuorille on suunnattu oma nettisivunsa, Facebook-ryhmä, Twitter-tili yms. Eräälläkin semivirallisella sivustolla kerätään ihmisiltä tarinoita, kuvia ja videoita siitä, miten 1Malaysia-konsepti toteutuu käytännössä Malesiassa. Siellä sitten hehkutetaan, miten eroista huolimatta kaikki puhaltaa yhteen hiileen ja ovat kuin yhtä perhettä. Justiinsa joo...

Totuus on, että eri kansanryhmät pysyvät visusti omiensa parissa ja esimerkiksi avioitumista yli "roturajojen" karsastetaan. Ja kyllä, täällä tosiaan puhutaan roduista. Kaikissa kaavakkeissakin paikallisten pitää panna raksi ruutuun, mitä "rotua" edustavat.

Virallinen kanta on, että tämä ei suinkaan tarkoita, että Malesia olisi rasistinen. Oikeampi sana on "etnosentrinen" (anna mun nauraa...):
"In societies like ours, the physical characteristics of a community have very little bearing upon its relations with another community. Attitudes in various spheres of activity are not shaped by these characteristics. This is why it is wrong to use the term ‘race’ or ‘racist’ or ‘racism’ in any discourse about community relations in Malaysia. It would be more accurate to describe Malaysia as an ethnocentric society given our preoccupation with ethnicity."
(Lähde: http://yayasan1malaysia.org/blog/press-release/2010/10/21/press-statement-it-is-not-racism/)
Kaikki eivät kuitenkaan ole ihan ymmärtäneet, mistä koko touhussa on kysymys. Tällä viikolla UMNO pitää puoluekokoustaan ja siellä etenkin UMNOn nuorisojärjestöjen jäsenet olivat kysyneet, mistä koko 1Malaysia-touhussa on kyse, kun ei kuulemma ollut oikein valjennut. Eikä ihme. Aika keinotekoiseltahan koko yhtenäisyyden ja harmonian korostamistouhu kuulostaa, etenkin kun samaan aikaan jatketaan kansan lokeroimista etnisyyden perusteella. No, asian selventämiseksi ensi viikolla on luvassa seminaari aiheesta "median vastuu 1Malaysia-politiikan toteutumisessa". Taidan mennä uteliaisuuttani kuuntelemaan, mistä kummasta on kyse.

Tähän loppuun lisään vielä toisen vakioärtymyksenaiheen eli liikenteen. Tämä juttu tuli vastaan tiistain lehdessä:


Tilanne on ollut sama jo 15 vuotta ja muutama raiteille on kuollutkin. Mutta näkyykö kävelysiltaa? Ehei. Mur...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti